Блог

Български магически реализъм за износ – дестинация Португалия.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” все още не е приключил, тъй като, след силната португалска селекция, идва българска, която ще бъде прожектирана в Португалия в края на Юли месец.

Майстори на черния хумор

В тази селекция авторите поставят под съмнение концепциите за семейство, уют, разбиране и общност, довеждайки ги до трагичен и смешен абсурд. Едно доста провокативно кино.

Бъдещето на стрийминг платформите и образованието

Какво е мястото на стрийминг платформите и как те могат да влязат в образованието е темата на дискусионния панел, който ще се проведе в рамките на фестивала „Срещи на младото европейско кино”.

Интервю с Христо Симеонов

Нищо друго не мога да му кажа освен да снима повече и да търси някаква истина. Първо да се опита да разбере дали това е неговото нещо, това което иска. Колко го иска и дали е готов да тръгне в тази посока, защото е много трудно. Много време отнема. Да си даде някакво време този човек, да разбере дали наистина е готов. Дори и да е период в рамките на години.

Седмото издание на „Срещи на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни

Фестивалът има за цел да запознае младата публика както с най-новото европейско творчество, така и с някои култови класики, превърнали се във важна част от историята на седмото изкуство. Отново фокусът ще е насочен към популяризирането на кинообразованието.

Интервю с Димитър Димитров - Анимитер

„Анимация означава да вдъхнеш душа на нещо, което не е живо, съживяване на предмети, и измисляне на техните истории. Например играта с “човечЕта”, каубои, индианци и рицари. Да говориш от тяхно име, докато разглеждаш лицето на фигурката, да симулираш говора и, да пресъздадеш характера й. Това е много важно за един ученик, за да му върне собствения глас…“

В новата вълна на Аньес Варда

В рамките на седмото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“, в партньорство с Френския институт в България, ще бъдат представени първите филми на Аньес Варда - един от пионерите на движението „Френска нова вълна“ - вълнуващо течение в киното, което дава символичното си име на поредица нови движения в седмото изкуство и до днес.