На 28 юни кино Одеон ще представи селекцията „Майстори на черния хумор”, част от фестивала „Срещи на младото европейско кино”. Късометражните филми са от Норвегия, Швеция, САЩ и Испания. В тях авторите поставят под съмнение концепциите за семейство, уют, разбиране и общност, довеждайки ги до трагичен и смешен абсурд.

Хюга е скандинавската концепция за уют. Думата идва от датски и означава „да даваш кураж, удобство и щастие”. Корените ѝ са в старо-скандинавския език във формата „хюгя” (hyggja), от където е произлязла съвременната английска дума „hug” (прегръдка). Концепцията доби много международна популярност последните няколко години покрай книгата „Малък наръчник на Хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот”. В наши дни „хюга” се използва, за да опише специфично чувство на уют, удобно съжителство, здраве и задоволство.

Филмите в тази селекция правят точно обратното.

Виновен, САЩ, 2014

Филмът на Джон Стронг представя една изключително неудобна сутрешна случка, която е причина за ужасно много срам и вина в отношенията на една двойка, случка, след която е много трудно да се погледнете в очите. Вк
тази публикация е изготвена съвместно с нашия партньор
   https://shash.bg/maistori-na-chernia-humor/

автор
Денис Българанов